Guide: Skal du vælge en ny eller brugt bil?

19 maj 2020 silje_hansen

En bil er en stor investering, og mange bilkøbere løber ind i den traditionelle problemstilling; kan det bedst svare sig at vælge en ny bil eller at købe en brugt bil. Læs med, og bliv klogere.

Der er mange overvejelser forbundet med at købe bil, og der er som regel flere faktorer, der spiller ind på den store beslutning. Vil du undgå et fejlkøb, kan det være sundt at overveje dit aktuelle behov nu og her, men også gerne på længere sigt; ved du eksempelvis, at der snart skal være ekstra plads til børn i bilen, så tag højde for det. 

I dag findes der så mange forskellige biler at vælge imellem, at der er noget for alle. Både for dig som tænker på miljøet, dig der skal pendle langt til og fra arbejdet hver dag og for dig, som går op i biler. Derfor er det en god idé at undersøge markedet grundigt for at se, hvad dine muligheder er ud fra de bilmærker, du gerne vil køre i. Der bliver hvert år solgt tusindvis af nye og brugte biler, og hvis din drømmebil ikke er til salg netop i dag, så væbn dig med tålmodighed og slå til, når den dukker op.

Uanset hvilken bil du drømmer om at købe, er der det tilbagevendende spørgsmål: Skal det være en ny eller en brugt bil? Vi har lavet en lille guide til dig, der lister fordele og ulemper ved begge dele – læs med, og bliv klogere på, hvad der vægter højest for din beslutning. 

 

 

Hvorfor skal du vælge en brugt bil?

Der er flere fordele ved at vælge en brugt bil frem for en helt ny. Det kan både være det ideelle for dig, som gerne vil spare penge, opgradere til en større bilmodel, eller for dig som gerne vil tabe så lidt som muligt på din næste bil.

Læs mere om de fordele der er ved at købe en brugt bil:

 

1) Du kan spare penge

Når du vælger at kigge efter en brugt bil, er der først og fremmest en del penge at spare sammenlignet med en ny model, og det skyldes blandt andet registreringsafgiften på 150 %. Afgiften betyder, at de første kørte kilometer i bilen er de dyreste; der er et stort værditab, så snart du kører udover kantstenen med din nye bil. Vælger du i stedet en bil med bare et enkelt år på bagen, får du en væsentlig besparelse, og der er stadig gode chancer for duften af ny bil.

Antallet af kørte kilometer påvirker prisen for en brugt bil, og du har derfor mulighed for at købe en bil, der er større eller bedre end en ny, fordi du får mere for pengene.

 

 

2) Du skal ikke betale for ekstraudstyr

Når du køber en brugt bil, hører det integrerede ekstraudstyr naturligvis med i prisen. Det er kun, når du køber en ny bil, du skal betale ekstra for at udvide niveauet af i bilen.

Ved at købe en brugt bil, kan du altså gøre en god handel, hvis den tidligere ejer har valgt netop det ekstraudstyr, du søger i din bil. Det kan være navigation, anhængertræk, parkeringssensor eller noget helt fjerde. Værdien på en brugt bil afhænger typisk af kilometer, årgang og den generelle stand på bilen, hvorfor ekstraudstyr ikke har den store salgsværdi. 

 

3) Du slippe med et mindre værditab

Vælger du en brugt bil, får du automatisk en lavere tabsværdi. Ved 50.000-80.000 kørte kilometer, ser man typisk det største værditab, og derefter er det først, når bilen har kørt mere end 200.000 km.

Vælger du at købe en brugt bil, kan du med fordel være opmærksom på kilometertallet og sørge for at vælge en model, der efterlader dig med mindst muligt tab – det gør det også lettere at holde prisen, hvis du vil sælge igen. 

 

4) Du er mindre øm omkring bilen

Når du køber en helt ny bil, vil der naturligvis ikke være ridser, skrammer eller mærker at se. Det kan for de fleste have den effekt, at de bliver meget ømme og forsigtige omkring deres bil. Når du i stedet køber en brugt bil, vil der allerede være mindre brugsridser, og det – sammenholdt med at du har fået den billigere – kan betyde, at du ikke bliver nær så øm omkring bilen. 

 

 

Hvorfor skal du vælge en ny bil? 

Der er mindst lige så mange gode argumenter for at vælge en ny bil, som der er ved en brugt bil. En ny bil kan være det helt rette valg for dig, som har gået og drømt om en bestemt bil i lang tid. Det kan også være for dig, som ved, du vil have din næste bil i mange år frem. En ny bil giver dig fornøjelsen af at træde ind i bilen for første gang og muligheden for at nyde duften af en spritny bil. 

Her får du et par bud på, hvorfor du skal vælge en ny bil frem for en brugt.

 

1) Færre reparationer

Når du køber en ny bil, får du et køretøj, hvor alle dele er helt nye, og du skal derfor ikke bekymre dig om, hvor vidt sliddelene pludseligt skal skiftes, eller om der er noget, du har overset i handlen, som kan koste dig en større reparation.

Hos de fleste bilproducenter er der garanti på bilen, og det betyder, at hvis der bliver noget med bilens motor eller andre store dele inden for en bestemt periode, vil det gå under garantien – og det gælder både motorgaranti og fabriksgaranti.

Med en ny bil kan altså køre rundt med en større ro i maven, fordi du ved, der ikke vil komme en større værkstedsregning lige med det samme. Samtidig kan du minimere antallet af reparationer ved at overholde service på bilen. 

 

2) Længere på literen, billigere i grøn afgift

En af de store fokuspunkter bilproducenterne har i dag, er at optimere bilen. Den primære opgave er at sørge for, at der er større køreglæde og brændstoføkonomi i bilerne, og der bliver konstant arbejdet på nye teknologier og løsninger. Det betyder, at du som udgangspunkt kan forvente, at en ny bil kører længere på literen end en brugt. Det gælder både de små økonomiske bybiler, men også de større familiebiler. 

I Danmark vægtes brændstoføkonomien højt, og hvis du køber en ny bil med god brændstoføkonomi, får du også en lavere vægtafgift. Alt efter om det er en benzin- eller dieselbil, er der mange penge at spare på den grønne afgift, og derudover spiller brændstoføkonomien naturligvis en rolle for dig, der kører meget – særligt hvis du er helt oppe på 30.000 – 50.000 km om året.

 

3) Større sikkerhed, bedre teknologi

Hvert år stilles der større og større krav til bilproducenterne om at gøre det mere sikkert og trygt at køre i bil, og derfor får du større sikkerhed, når du vælger en ny bil. Det gælder ikke bare flere airbags, men også en smartere teknologi, der gør, at du kan føle dig mere sikker i trafikken. De fleste nye biler er eksempelvis udstyret med automatisk bremsefunktion ved fare, så den – hvis du kører i byen eller i et område med lav hastighed, og der kommer en cyklist foran bilen eller en fodgænger, som du har overset – automatisk bremser ned. 

En anden funktion på de lidt større biler er, at der er lavet et lille lysfelt på sidespejlene, som lyser op, hvis der er en bil i din blinde vinkel. Dermed bliver du opmærksom på, at der er en bil, du ikke kan se i sidespejlet. 

Hvis sikkerheden er vigtig for dig, er det altså værd at overveje, om du skal investere i en ny bil fremfor en brugt – en ældre model vil ikke have samme udstyrspakke. 

 

 

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber bil?

Uanset om du vælger en brugt bil eller en helt ny bil, kan det være ideelt at gøre dig nogle overvejelser, inden du indleder jagten på det rette køretøj. Det handler blandt andet om dit aktuelle behov, hvordan din økonomi ser ud, og hvad du har brug for af udstyr i din bil.

En bil er for mange et vigtigt redskab i hverdagen, der både skal fragte én fra A til B, men også for mange et kørende kontor på landevejen. Der er derfor mange forskellige biler og varianter at vælge imellem, og derfor skal du vide, hvad du går efter, inden du undersøger markedet. 

 

Hvad er dit aktuelle behov?

Først og fremmest bør du tage stilling til, hvad du skal bruge din bil til. Her kan du beregne et ca. tal for, hvor mange kilometer du forventer at køre om måneden eller året – det giver en god indikation af dit aktuelle kørselsbehov. Der vil naturligvis være nogle ture, du ikke kan indregne, fx familiebesøg, akutte ture eller en evt. kør-selv-ferie, men bliv bevidst om, hvor vidt det er en bil, der skal pendle længere ture til og fra arbejde, eller om det er en bil, du bare skal bruge af og til efter behov. 

Har du et stort kørselsbehov, kan det ofte betale sig at købe en helt ny bil. Her vil du få en bil, som kører længere på literen sammenlignet med en brugt bil, og du kan forvente en mere pålidelig og driftssikker bil med færre reparationer. 

Til gengæld kan det være aktuelt med en brugt bil, hvis du ønsker at få en større bil eller en bil med mere udstyr, og kører du lange ture, kan det være rart med en god komfort, som du typisk får i de større bilmodeller. Her bør du overveje, hvor længe du har tænkt dig at beholde bilen, da det kan være aktuelt både i forhold til værditabet, men også i forhold til antallet af kilometer bilen må have kørt, inden du køber den. 

 

Hvad er dit budget?

En af de afgørende faktorer ved køb af bil er, hvad økonomien tillader. Her anbefaler vi, at du laver et budget for, hvad du har til rådighed og mulighed for at betale for din næste bil. I dit budget bør du indregne forsikring, grøn ejerafgift, brændstof samt vedligeholdelsesomkostninger for din bil. Herudover vil det være ideelt at lægge et beløb til side hver måned til eventuelle reparationer og servicebesøg. 

Køber du en ny bil, vil der være fabriksgaranti på bilen, ligesom der som udgangspunkt vil være færre reparationer, og vedligeholdelsen handler derfor primært om servicebesøg. Vælger en brugt bil, bør du tage stilling til årgang, kilometertal samt standen på bilen, så du kan få en fornemmelse for, hvor meget du skal lægge til side til reparationer eller uventede værkstedsbesøg. 

 

Skal du lave en serviceaftale eller ej?

En serviceaftale på din næste bil er værd at overveje. Hvis du køber en ny bil, er det et krav, at bilen kommer til service ved et autoriseret værksted for at opretholde fabriksgarantien. Du kan også vælge et værksted, som ikke er autoriseret, men som er godkendt af bilproducenten til at udføre service efter fabrikkens forskrifter. 

Hvis du overvejer en brugt bil, som er uden for fabriksgarantien, kan du frit vælge, hvem der skal varetage servicen på din bil. Her kan du bestille et årligt serviceeftersyn eller få lavet service efter producentens anbefalinger. Det er typisk baseret på antal kilometer, du kører i bilen.

Om du skal indgå en serviceaftale eller ej, afhænger af en enkelt ting; kan du selv lægge penge til side løbende, eller har du lettere ved at overholde service, hvis du ved, at du hver måned betaler et fast beløb til en given aftale? 

 

Hvordan vælger du den rette bil?

Det kan være svært at vælge den rette bil. Der findes i dag en lang række forskellige mærker, varianter og størrelser, og det kan derfor være en jungle at vide på forhånd, hvad der vil være det rette for dig og dine behov.

For at hjælpe dig lidt på vej, har vi lave en lille liste over spørgsmål, du med fordel kan stille forhandleren; de hjælper dig i hvert fald med at finde ud af, om det er et godt køb eller ej.

 

Hvad er totalomkostningerne?

Når du køber en bil, er det ikke kun prisen på bilen, der er vigtig. Som bilejer skal du være opmærksom på, hvad dine totalomkostninger er; det er både prisen på bilen inkl. leveringsomkostninger, forsikring, vejhjælp og grøn ejerafgift. Herudover bør du forholde dig til brændstoføkonomi, da det også er en løbende udgift, du vil få, og alt efter hvor mange kilometer du kører om måneden, kan den blive høj.

Du kan forvente, at den grønne ejerafgift er dyrere på brugte biler, da brændstoffet som regel er ringere end på de nyere biler. Samtidig er der risiko for flere reparationer på en brugt bil, og derfor kan det være en fordel at tillægge lidt ekstra i budgettet til reparationer, hvis du køber brugt.

 

Er bilen nysynet?

Når du køber en brugt bil, er det vigtigt at tjekke op på, hvornår bilen er synet eller skal synes næste gang. De fleste forhandlere sælger bilen som nysynet, men det er vigtigt at få det bekræftet.

Reglen i Danmark er, at bilerne på vejene skal synes hvert 2. år. Det er for at sikre en vis sikkerhed; bilerne skal være sikre og i god nok stand til, at de ikke er til fare for dem selv eller andre medtrafikanter. 

 

Bilens historie og servicebogen

Vi anbefaler klart, at du tjekker op på bilens nummerplade eller stelnummer, inden du køber en brugt model. Her kan du se og læse om bilens historik, så du kan se, hvor mange ejere der har været af bilen, hvordan synsrapporterne har været gennem årene samt om der skulle være mistanke om fusk med kilometertælleren. 

Tjek samtidig, at servicebogen er udfyldt fyldestgørende, så du ved, at tidligere ejere har passet godt på bilen.

 

 

Prøvekør bilen

Som udgangspunkt bør du aldrig købe en bil ud at prøvekøre den først, og kør gerne en tur på minimum 10-20 km. Det giver dig tid til at mærke efter, om bilen kører, som den skal, og om du selv føler dig tilpas i den. På din prøvetur bør du både køre rundt i byen og på motorvejen, så du får det fulde indtryk af den bil, du ønsker at købe. Læg mærke til, om der er mislyde fra motoren, om gearskiftet glider som det skal, og om alle funktioner i bilen fungerer optimalt. 

Det er en god idé at holde ind til siden under din prøvetur, og høre om bilen lyder som den skal i tomgang. Du kan eventuelt teste, om der er ratslør og om bilen kører lige ud, når du forsigtigt løsner grebet om rattet. 

 

Handel mellem private versus køb ved forhandler

Hvis du vælger at købe din bil privat, køber du bilen som beset. Der er ingen garanti eller sikkerhed for bilen, når pengene først er betalt. Du kan som regel få bilen billigere ved at handle privat. 

Når du køber en bil hos en brugtvognsforhandler, er bilens fejl og mangler, som du opdager senere, omfattet af reklamationsretten. Du kan forvente, at bilforhandleren har gennemgået bilen på værksted for de fejl, mangler og reparationer, der måtte være, og dermed er der chance for en mere sikker handel, hvis du er bange for at købe katten i sækken.

FAQ BOKS

Hvad har du af budget og økonomi til din næste bil?

En af de afgørende faktorer ved køb af en bil er, hvad økonomien tillader. Her anbefaler vi, at du enten laver et budget for, hvad du har til rådighed og mulighed for at betale for din næste bil. I dit budget bør du indregne forsikring, grøn ejerafgift, brændstof samt vedligeholdelsesomkostninger for din bil.

Skal du handle privat eller hos en bilforhandler?

Hvis du vælger at købe din bil privat, køber du bilen som beset. Der er ingen garanti eller sikkerhed for bilen, når pengene først er betalt. Du kan som regel få bilen billigere ved at handle privat.
Når du køber en bil hos en brugtvognsforhandler, er bilens fejl og mangler, som du opdager senere omfattet af reklamationsretten. Du kan forvente, at en bilforhandler har gennemgået bilen på værksted for de fejl, mangler og reparationer, der skulle til. Der er dermed chance for at gøre en mere sikker handel, hvis du er bange for at købe katten i sækken.

Skal du lave serviceaftale eller ej?

En serviceaftale på din næste bil er værd at overveje. Hvis du køber en ny bil, er det et krav, at bilen kommer til service ved et autoriseret værksted for at opretholde fabriksgarantien. Du kan også vælge et værksted, som ikke er autoriseret, men som er godkendt af bilproducenten til at udføre service efter fabrikkens forskrifter.

Flere Nyheder